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Biblioteca (s) :  INIA Las Brujas.
Fecha :  12/11/2015
Actualizado :  28/10/2019
Tipo de producción científica :  Artículos en Revistas Indexadas Internacionales
Autor :  BENÍTEZ-GALEANO, M.J.; RUBIO, L.; BERTALMIO, A.; MAESO, D.; RIVAS, F.; COLINA, R.
Afiliación :  MARÍA JOSÉ BENÍTEZ-GALEANO, Universidad de la República (UdelaR)/ Centro Universitario Regional Noroeste, Salto (CENUR); LETICIA PAOLA RUBIO CATTANI, INIA (Instituto Nacional de Investigación Agropecuaria), Uruguay; ANA MARIA BERTALMIO CASARIEGO, INIA (Instituto Nacional de Investigación Agropecuaria), Uruguay; DIEGO CESAR MAESO TOZZI, INIA (Instituto Nacional de Investigación Agropecuaria), Uruguay; CARLOS FERNANDO RIVAS GRELA, INIA (Instituto Nacional de Investigación Agropecuaria), Uruguay; RODNEY COLINA, Universidad de la República (UdelaR)/ Centro Universitario Regional Noroeste, Salto (CENUR).
Título :  Phylogenetic studies of the three RNA silencing suppressor genes of south american ctv isolates reveal the circulation of a novel genetic lineage.
Fecha de publicación :  2015
Fuente / Imprenta :  Viruses, 2015, v.7, no.7, p.4152-4168. OPEN ACCESS.
ISSN :  1999-4915
DOI :  10.3390/v7072814
Idioma :  Inglés
Notas :  Article history: Received: 26 May 2015 / Accepted: 17 July 2015 / Published: 22 July 2015.
Contenido :  ABSTRACT. Citrus Tristeza Virus (CTV) is the most economically important virus of citrus worldwide. Genetic diversity and population structure of CTV isolates from all citrus growing areas from Uruguay were analyzed by RT-PCR and cloning of the three RNA silencing suppressor genes (p25, p20 and p23). Bayesian phylogenetic analysis revealed the circulation of three known genotypes (VT, T3, T36) in the country, and the presence of a new genetic lineage composed by isolates from around the world, mainly from South America. Nucleotide and amino acid identity values for this new genetic lineage were both higher than 97% for the three analyzed regions. Due to incongruent phylogenetic relationships, recombination analysis was performed using Genetic Algorithms for Recombination Detection (GARD) and SimPlot software. Recombination events between previously described CTV isolates were detected. High intra-sample variation was found, confirming the co-existence of different genotypes into the same plant. This is the first report describing: (1) the genetic diversity of Uruguayan CTV isolates circulating in the country and (2) the circulation of a novel CTV genetic lineage, highly present in the South American region. This information may provide assistance to develop an effective cross-protection program.
Palabras claves :  CITRUS TRISTEZA VIRUS; RT-PCR.
Thesagro :  CITRUS; CRUZAMIENTO INTERCROMOSOMICO; FILOGENIA; RECOMBINACION; URUGUAY.
Asunto categoría :  F30 Genética vegetal y fitomejoramiento
URL :  http://www.ainfo.inia.uy/digital/bitstream/item/5167/1/Rivas-F.-Maeso-D.-2015.-Viruses.pdf
http://www.mdpi.com/1999-4915/7/7/2814
Marc :  Presentar Marc Completo
Registro original :  INIA Las Brujas (LB)
Biblioteca Identificación Origen Tipo / Formato Clasificación Cutter Registro Volumen Estado
LB100780 - 1PXIDD - DDPP/VIRUSES/2015

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Biblioteca (s) :  INIA Las Brujas.
Fecha actual :  29/05/2017
Actualizado :  29/05/2017
Tipo de producción científica :  Artículos en Revistas Indexadas Internacionales
Circulación / Nivel :  Internacional - --
Autor :  ELICHALT, M.; RUSSO, M.; VÁZQUEZ, D.; SUBURÚ, G.; TIHISTA, H.; GODIÑO, M.
Afiliación :  MARTA ELICHALT, Escuela de Nutrición. UdelaR; MÓNICA RUSSO, Escuela de Nutrición. UdelaR; DANIEL VÁZQUEZ PEYRONEL, INIA (Instituto Nacional de Investigación Agropecuaria), Uruguay; GABRIELA SUBURÚ, LATU (Laboratorio Tecnológico del Uruguay); HUGO TIHISTA, CIPU (Centro de Industriales Panaderos del Uruguay); MARCELA GODIÑO, Mesa Nacional de Trigo.
Título :  Lípidos, sodio y fibra dietética en harina de trigo y pan artesanal en Uruguay: aporte nutricional según recomendaciones para distintos grupos de población. [Lipids, sodium and dietary fiber in wheat flour and artisan bread in Uruguay: nutritional intake according to the recommendations for different population groups.]
Fecha de publicación :  2017
Fuente / Imprenta :  Revista Chilena de Nutrición, 44(1), p. 71-78., 2017.
ISSN :  0717-7518
DOI :  10.4067/S0717-75182017000100010
Idioma :  Español
Notas :  Este trabajo fue recibido el 25 de Mayo de 2016 y aceptado para ser publicado el 16 de Diciembre de 2016.
Contenido :  ABSTRACT. This research assessed the proportion of whole-wheat flour in whole-wheat bread relative to the level mandated by law, as well as the content of lipids (Lip) and sodium (Na) in French bread, and of Lip, Na and total dietary fiber (TDF) in whole-wheat bread made in bakeries in Montevideo and Canelones, Uruguay. The percentage ofNa and TDF using both Adequate Intakes (Als) and Tolerable Upper Intake levels (Uls) were estimated in reference to recommended daily quantities. Na in French bread consists of 64% of AIs for individuals aged nine and older, and over 100% of AIs for adults aged 51 and older. Whole-wheat bread values are slightly lower. TDF consists of 38% of AIs in 9 year-old children and 53% in adults older than 50 years of age. This work helps to establish a baseline for the development of formulations with minimum levels of Na and optimum levels of TDF in artisan bread. .-.-.-.-.-.-.-.-.-.-.-.-.-.-.--.-. RESUMEN. La presente investigación evaluó la proporción de harina integral en pan integral con el nivel legislado; el contenido de lípidos y sodio (Na) en pan francés y lípidos, Na y fibra dietética total (FDT) en pan integral elaborado en panaderías de Montevideo y Canelones. Se estimó según cantidades diarias recomendadas el porcentaje de Na y FDT en relación a las Ingestas Adecuadas (AIs) y los Límites Máximos Tolerables (Uls). El Na en pan francés cubre desde los 9 años un 64% de las IAs hasta cerca del 100% en adultos desde los 51 años; el pan integ... Presentar Todo
Palabras claves :  ADEQUATE INTAKES; ARTISAN BREAD; DIETARY FIBER; FIBRA DIETÉTICA; INGESTAS ADECUADAS; LÍMITES MÁXIMOS TOLERABLES; PANES ARTESANALES; SODIUM; TOLERABLE UPPER INTAKE LEVELS.
Thesagro :  HARINA DE TRIGO; SODIO.
Asunto categoría :  --
URL :  http://www.scielo.cl/pdf/rchnut/v44n1/art10.pdf
Marc :  Presentar Marc Completo
Registro original :  INIA Las Brujas (LB)
Biblioteca Identificación Origen Tipo / Formato Clasificación Cutter Registro Volumen Estado
LB101399 - 1PXIAP - DDPP/REV.CHIL.NUTR./2017
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